Spørsmål og svar: Hva betyr det når en forhandling er på overtid?
Hvorfor blir ikke avtalen fornyet?
Innen fristen ved årsskiftet tilfredsstiller fortsatt ikke avtalen de krav og mandater som Sikt og Sikts forhandlingsråd arbeider ut fra.
Forhandlinger skal ideelt sett være sluttførte før hvert årsskifte, slik at det da er enighet om kontraktsvilkår og priser. Om ikke, vil det være forhandlinger på overtid, og det kan (men må ikke) føre til brudd i forhandlingene.
Sikt har alltid som mål å oppnå enighet med forlagene.
Les mer om Sikts forhandlinger.
Hva kommer av informasjon dersom forhandlingene fører til brudd?
Dersom det er brudd i forhandlingene, regnes forhandlingene formelt som avsluttede. Da vil Sikt publisere nyhetssak for de største avtalene med informasjon om hva dette betyr konkret for den enkelte avtalen.
Deltakerinstitusjoner i den enkelte avtalen vil i tillegg få mer detaljert informasjon via e-post og i administrasjonssystemet ConsortiaManager (Edvarda).
Vil jeg miste tilgang til å lese forlagets tidsskrifter?
Vi er forberedt på at tilgang til artikler i tidsskriftsutgaver publisert fra 1. januar 2025 ikke vil være tilgjengelige i Norge.
Ved forhandlinger på overtid pleier imidlertid forlagene å innvilge såkalt «grace access», som betyr at man har tilgang en avtalt periode inn i det nye året (oftest ut januar) eller til man har kommet til enighet.
Hva med lesetilgang dersom det er brudd i forhandlingene?
Institusjonen vil opprettholde arkivtilgang til kjernetitlene («core titles», «subscribed titles»). Tilgang til de andre titlene i pakken opprettholdes ikke.
Historisk har det vært biblioteket som har hatt ansvar for administrasjon av sine kjernetitler, og slik er det fortsatt. Det er derfor biblioteket som vil ha oversikt over hvilke titler som gjelder for den enkelte institusjon.
Fordi avtalen omfatter arkivrettigheter, vil det være tilgang til artikler i utgaver publisert i tidsskrifter institusjonen opprinnelig har abonnert på for de årene det er betalt for abonnementene. Det er verdt å merke seg at tilgang gis relatert til datoen på tidsskriftutgaven, ikke datoen på artikkelen.
Mange artikler er gratis tilgjengelig via parallell publisering i faglige eller institusjonelle arkiver. Les mer om hvor og hvordan du kan finne tilgjengelige vitenskapelige artikler: Finn åpent tilgjengelig forskning.
Hvordan publiserer jeg i avtalen?
For hybridpublisering gjennom Sikts avtaler, gjelder vanligvis dette:
Artikler som er akseptert for publisering før 1. januar 2025 vil bli publisert som avtalt.
Artikler som er innsendt, men ikke akseptert, før 1. januar 2025, vil ikke bli publisert som del av avtalen.
Publisering i tidsskriftene som er berørt kan enten publiseres med APC eller gjennom institusjonens arkiv.
Mange norske institusjoner har innført en egen rettighetsstrategi. Oversikt over disse institusjonene finner du her.
Forskningsresultater som er finansiert av Forskningsrådet og EU, skal publiseres i åpne kanaler. I tillegg har den norske regjeringen utarbeidet nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang.
Les mer om Nasjonale strategier, politikk og retningslinjer.
Dersom du ønsker å publisere; kontakt ditt bibliotek for nærmere informasjon. Forskningsbibliotekene som per i dag er medlem av avtalene vil kunne gi bistand til å skaffe forskerne relevant litteratur og informere om institusjonens policy når det gjelder publisering i avtalene.
Se oversikt over hvordan du kan finne åpne publiseringskanaler.
Må jeg slutte å publisere, arbeide som redaktør og/eller fagfellevurdere artikler i forlagets tidsskrifter dersom det er brudd i forhandlingene?
Det er ingen krav om at norske forskere skal boikotte publisering eller ikke ta på seg redaksjonelle roller i forlagets tidsskrifter. For mer informasjon om din institusjons policy, ta kontakt med ditt bibliotek.
Hva er bakgrunnen for de store tidsskriftavtalene, hva betyr begrepene, og hva betyr det i praksis?
De store tidsskriftavtalene kalles historisk for «big deals» og opererer gjerne med begrepene «kjernetitler» og «øvrige titler man har tilgang til gjennom avtalen».
Sikt publiserte artikkelen Hvordan er Elsevier-avtalen bygget opp, og hva har man tilgang til? i 2022. Her får du en overordnet oversikt som kan gjelde for flere av de store tidsskriftavtalene.
Se også vår ordliste.
Hvordan er status for de andre tidsskriftavtalene som forhandles av Sikt?
Per 20. desember 2024 er alle øvrige forhandlinger sluttførte, og de fleste avtalene er bestilte.
Det har likevel hendt at det kan komme tilgangsbrudd fra forlagene i årsskifter, og da av rent tekniske grunner. Skjer dette, er det viktig at Sikt får rask beskjed for å melde til forlaget. Kontakt Sikt.
De bibliotekansatte ved institusjonene som deltar i den aktuelle avtalen får melding via e-post når avtalen er ferdig forhandlet og overordnet informasjon om utfallet.
For de største avtalene pleier Sikt i tillegg å publisere eksterne nyhetssaker når det er konklusjoner i forbindelse med avtalene, eventuelt også pressemeldinger.
Se nyhetssaker på openscience.no.
I juli 2024 publiserte Sikt en generell oversikt over avtalene som var til forhandling for perioden fra 2025, prinsipper for forhandlingene og hvordan Sikt informerer: Haustens forhandlingar om avtalar med open tilgang
Hvor får jeg mer informasjon?
Forskere kan kontakte sitt bibliotek, da det er disse som administrerer avtalene og vil kunne informere om den enkelte institusjonens policy.
Informasjon om publiser og les-avtalene for perioden til og med 2024, inkludert oversikt over deltakere i avtalen og tittellister. Avtalesidene foreligger også på engelsk.
For avtaleperioden fra 2025 vil nye vilkår gjelde, og avtalesidene som er lenket til ovenfor vil bli oppdaterte.
Spørsmål kan rettes til Sikt lisensavtaler og åpen tilgang på adressen lisensavtaler@sikt.no